Online bestilling Ring oss

Symptomer 

Du kan komme til oss med alle typer muskel- og skjelettplager, både akutte og langvarige. Vi foretar en grundig undersøkelse og velger
den oppfølgingen som passer best for dine plager.
På disse sidene har vi plukket ut noen av de vanligste
diagnosene vi ser. 
 • Ring oss for timebestilling på
  67 56 40 00 eller for akutthjelp kveld, helg og helligdager.

  Eller bestill online her:

Smerter i korsrygg, bekken og hofte

Les mer

Smerter i nakke, skulder og arm

Les mer

Smerte i bryst, midtrygg,
mellom skulderblad

Les mer
CLINIC1 

Smerter i korsrygg, bekken og hofte

Smerte i rygg, bekken og hofter er sammensatt. De utgjør den samme motorisk enhet, m.a.o. de beveger seg i et samspill og derfor påvirker de hverandre. Dette er vår tids største muskel-skjelettplage, og utgjør over 20 % av sykefraværet i Norge.

Fremstår akutt eller kronisk. Akutt som: stikkende, intens, kink, tannpine, hekseskudd, akutt lumbago, brennende, murrende og «slitenhet». Er skiven skadet vil du også kjenne utstrålende smerte ned i setet, lår, legg og fot, frem i lyske, mage og hofteregien. Kronisk oppleves det som en konstant slitenhet, stivhet, stramhet over hele rygg og bekkenområdet som gir strålesmerte. Blir ofte verre ved sitting, belastning. Er ofte verst om morgenen eller på slutten av dagen.

Se låsnings-video ved å klikke her

 

Lumbago og Isjias er diagnoser. Lumbago betyr «vondt i lumbalene», som er de 5 nederste hvirvlene i ryggen, altså korsryggen. Isjias er en Lumbago med strålesmerte. Det betyr at du har et rygg/skiveproblem av en slik grad at det påvirker skiven. Det gir strålesmerte ned i benet. Men som beskrevet, kan et hofte/bekken problem også påvirke rygg/skive og gi utstrålende smerte.


Dette gjør vi

Vår oppgave er å avdekke evt. feilfunksjoner, korrigere disse og gi deg nødvendig og riktig informasjon, for å bli raskest mulig smertefri og funksjonell.


 Se 3-faser 
CLINIC1 

Prolaps

Mellomvirvelskivene ligger mellom ryggvirvlene gjennom hele ryggraden. Disse består av ytre ringer av hard brusk samt et mykere kjernemateriale. Hvis de ytre ringene sprekker, vil det myke kjernematerialet presses ut i ring-lagene (anulus ruptur). På utsiden av ringene/skiven kalles det prolaps. Begge tilstander har ganske like symptomer og er vanskelig å differensiere. Avdekkes med en MR-undersøkelse. Dette blir sjeldent operert, fordi det viser seg at konservativ behandling har bedre resultat.

Se prolaps-video ved klikke her 

Årsak

Smertene kommer oftest plutselig og uten forvarsel, men prolaps er et resultat av en langvarig prosess. Man får ikke prolaps i en ellers sunn skive. Prolaps skyldes slitasjeforandringer, ifm livsstilsrelaterte årsaker. Mistrivsel kan også være en medvirkende årsak.

Pågående nedbrytning av skiven oppstår ved tunge løft, ensformig/statisk sittestilling/arbeid, og lite trening. Belastningene gjør skiven delvis mer og mer slitt, til den til slutt ikke tåler mer. Da kan ellers enkle bevegelser som å bøye seg ned til gulvet, vri overkroppen eller hoste være nok til å utløse smerte.

Ordet SLITASJE brukes ofte, men er feil. Det er viktig å skjønne at det som fremstår som «slitt», er en konsekvens av nedsatt ny-vekst av celler og vev. Samt kroppens kompensasjon, som for eksempel er å legge på mer kalk for å forsterke leddet. Altså fravær av tilheling. Vi har fokus på å fremme tilheling. (Se 3-faser)

Symptomer

Prolaps beskrives etter det nivået i ryggen som det stammer fra. Nervene som går ut i prolaps-nivået, påvirker de muskler og ledd som de forsyner. Et prolaps i ryggen vil føre til press på nervene og gi symptomer ut i bena i form av smerte, nummenhet og nedsatt kraft. Nøyaktig hvilke plager du får, og hvor plagene merkes, kommer an på hvor i ryggen prolapsen er og omfanget av prolapsen.

Mellomvirvelskivene er en pute mellom ryggvirvlene. Disse putenes funksjon er å støtte bevegelse av ryggraden, samt at de fungerer som støtdempere når man er i bevegelse. Mellomvirvelskivene består av fibre (er som en tykk akillessene), og en mykere kjerne (omtrent som en «Berlinerbolle»).

Skivebukning oppstår når det indre kjernematerialet presser seg ut mot ryggmarg eller nerverot. En skivebukning kan hos noen være forstadiet til prolaps, der de ytterste ringene ikke har sprukket opp enda. Skivebukning er en forholdsvis vanlig tilstand. Vi vet at en stor del av befolkningen går rundt med dette til enhver tid uten å oppleve smerter, men hos noen vil det kunne gi symptomer.

Årsak

Slitasje på skivene som kan lede til skivebukning er en langvarig prosess som pågår over flere år. Trolig er arvelig disponering en av de viktigste enkeltfaktorene for å få denne typen slitasjeskade, men feil arbeidsbelastning over lengre tid, inaktivitet/lite trening eller et kraftig traume kan være medvirkende til denne prosessen. Slitasjen over tid gjør at skivevevet blir svakere og etter hvert kan en skivebukning oppstå.

Symptomer

Skivebukninger kan gi lokale smerter i ryggen eller nakken, samtidig som de kan gi strålingssmerte til andre deler av ryggen, enn der den faktisk sitter. Enkelte bevegelser som å bøye seg fremover, sitte eller stå over lengre tid, kan også oppleves som smertefullt.

Vurdering

Prolaps er en vanlig plage blant befolkningen. Statistisk har 70-80 % av den voksne befolkningen  hatt prolaps, ofte uten at de er klar over det. 

Hva er plagen

En skiveprolaps innebærer at innholdet i mellomvirvelskiven, som har en støtdempende funksjon, blir ødelagt og presses ut gjennom skivekapselen, inn i ryggmargskanalen og trykker på en nerverot. Dette kan føre til ryggsmerter og isjiassmerter.

Symptomer for plagen

Prolaps kan oppstå hvor som helst i ryggsøylen, men mest vanlig er det i nakken og i korsryggen. I de tilfellene det oppstår trykk på nerveroten vil prolapsen forårsake utstrålende smerter ut i armene eller bena.

Hva kan vi gjøre

Kiropraktoren kan benytte ulike teknikker og behandlingsformer i kombinasjon med betennelsesdempende medisiner, akupunktur, massasje og i noen tilfeller kortisoninjeksjoner som utføres av anestesilege. Når prolapsen ikke lenger forårsaker utstrålende smerter og funksjonen i ryggen eller nakken er normalisert, er det viktig å følge et treningsprogram som settes opp i samarbeid med oss. Treningen styrker stabiliserende muskulatur og reduserer sjansen for tilbakefall.

CLINIC1 

Hodepine og migrene

Migrene og hodepine er forårsaket av langvarige belastninger i midtrygg og nakke, i kombinasjon med stressrelaterte tilstander. Viktig å ta disse plager tidlig og på alvor, for de vil kunne utvikle seg til verre nevromuskulære tilstander. (Som f.eks, slitenhet, Krystallsyke, svimmelhet med mer.)

Vi finner:

 • Muskelspenninger og muskelknuter (triggerpunker)

 • Låsninger i nakke- og midtrygg.

 • Endret sanselighet (svimmelhet, hørsel/syns-forandringer)

 • Dårlig holdning, arbeidssituasjon.

 • Langvarig stress-situasjon

 • Slitenhet/nedstemthet

Hva er plagen

Migrene er en nevrologisk tilstand som påvirker nervesystemet ved å forårsake midlertidige endringer i de kjemiske stoffene, nervene og blodårene i hjernen vår. Et migreneanfall kan variere fra person til person, og et anfall kan være forskjellig fra de du tidligere har hatt. Noen ganger varer et migreneanfall kun noen timer, mens andre ganger kan det ta dager før det går over. 

Symptomer for plagen

Hodepine og migrene kan ha ulike symptomer. Noen har smerter i hele hodet, mens andre har smerter i bestemte områder som for eksempel tinningen og rundt øyet. Mange opplever kvalme og/eller er overfølsomme for lys, lyder og lukter.

Hva vi kan gjøre for deg

Kiropraktoren kan utarbeide en behandlingsplan som beskriver hvordan triggerpunkter i enkelte muskler kan utløse helt bestemte smertemønstre hos pasienten. I de fleste tilfeller kreves det likevel en kombinasjon av behandlingsformer for å bli kvitt plagene. Hodepine og migrenebehandling tilpasses pasienten og plagene.

CLINIC1 

Smerter i nakke, skulder og arm

Smerte i nakke, skulder og arm er sammensatt. De utgjør den samme motorisk enhet,
mao de beveger seg i et samspill og påvirker derfor hverandre. 

Fremstår akutt eller kronisk. Akutt som: stikkende, intens, kink, tannpine, brennende, murrende og slitenhet. Er skiven skadet vil du også kjenne utstrålende smerte ut i skulder arm og fingre. Kronisk oppleves det som en konstant slitenhet, stivhet, stramhet i hele nakke og skulderpartiet. Blir ofte verre ved sitting og belastning. Er ofte verst om morgenen eller på slutten av dagen.

Nakkesmerter gir ofte i spenninger i hodet, med hodepiner og/eller migrener. Dette er oftest relatert til et nakkeproblem

Hva gjør vi

Vi avdekker evt. feilfunksjoner og hvor de er lokalisert samt om det er nakke, midtrygg eller skulder som er årsaken til dine plager. Eller om dette skyldes låsninger eller overbelastet muskulatur. Vi behandler og avlaster og gir deg nødvendig informasjon for at du skal bli rasket mulig smertefri og funksjonell.

Se 3-faser

CLINIC1 

Smerte i bryst, midtrygg, mellom skulderblad

Smerter i øvre del av rygg og mellom skulderbladene er noe mange plages med. Dettte kommer ofte etter lange stillesittende perioder på jobb og/eller på hjemme-kontor. Høyt tempo, stress og/eller uvitenhet om god holdning kan resulterer i anspente armer, skuldre eller fremoverbøyd hode. Smertene kan spre seg opp til nakken, ut i skuldre, armer og frem til brystet.

Vanlige årsaker

Forårsakes ofte av:

 • Nedsatt funksjon (leddlåsninger) i ledd og muskulatur i rygg, samt mellom ribbein og ryggsøyle.

 • Stram muskulatur i bryst og brystkasse.

 • Dårlig holdning gir nedsatt lungekapasitet og pust.

 • Stress, anspenthet og ensidige arbeidsstillinger.

 • Angst og depresjon påvirker holdning, pust og smerteopplevelse.

 • Ribbensbrudd

 • Skiveprolaps i nakken eller brystryggen.

 • Komplikasjoner forbundet med osteoporose (beinskjørhet)

Hjertelidelser (koronar) stammer ofte fra midt/bryst-rygg. En studie fra Danmark viser at 20 % av pasientene som ble henvist til sykehus for undersøkelser med disse plagene ble 75 % bedre (mindre smerte/bedre funksjon) etter kiropraktisk og muskulær behandling.

Vanlige symptomer

 • Stikkende, skarpe eller krampaktige smerter i brystet, ofte lokalisert til en av sidene. Kan ligne på angina/hjerte-smerte

 • Kan stråle fra ryggen frem mot brystet.

 • Tung/trang-pustet, hoste/nyse-smerte.

 • Bruk av armer og nakkebevegelser gjør vondt.

 • Påvirker nattesøvnen.

Vi bruker følgende behandlingsformer

 • Leddbehandling/manipulasjon

 • Tøyninger

 • Muskulære teknikker

 • Triggerpunktbehandling med nåler (IMS)

 • Funksjonell trening/rehabilitering/øvelser

 • Kognitive tilnærminger med informasjon, råd og veiledning. I tillegg kan smertemestring og avspenning være aktuelle tiltak.

 • Tverrfaglig samarbeid med din fastlege kan være nødvendig ved brystsmerter og noen ganger også ved smerter mellom skulderbladene i tilfeller der vi mistenker årsaker fra hjerte, lunger eller fordøyelsessystem.

Dette kan du gjøre selv

 • Tøy lett på brystmuskulaturen.

 • Ved akutte låsninger kan kuldepakning benyttes.

 • Legg en ispose på problemområdet i 10-15min. Gjenta 3-4 ganger pr dag med minst 1 time mellom. 

 • Hvil, stress ned og fokuser på å puste dypt og rolig med magen.

 • Unngå statiske stillinger – varier og beveg deg mest mulig.

Klassiske varseltegn på et hjerteinfarkt eller angina

Mange opplever redsel for hjerteinfarkt når de kjenner smerter i brystet. Det er viktig å få hurtig svar på hva problemene skyldes. Oppsøk lege eller legevakt hvis du er engstelig og hvis du har følgende symptomer:

 • Sterke, klemmende smerter i «et bånd rundt» brystet

 • Smerter som stråler opp til nakken og ut i armene, vanligvis til venstre arm

 • Pustevansker

 • Klam, blek og svettende

 • Høy puls

 • Smerter som forverres ved fysiske anstrengelser

 • Angina varer ofte bare noen minutter, et infarkt vanligvis mer enn 30 min.

CLINIC1 

Svimmelhet/vertigo

Svimmelhet er en av våre vanligste helseplager og et symptom på at kroppens balansesystem ikke fungerer som det skal. Dette kan det være mange årsaker til. Balansesystemet består av flere sentre i hjernen som mottar og bearbeider sanseinformasjon fra syn, balanseorganene i det indre øret og bevegelsesapparat. Svimmelhet oppstår når hjernen vår oppfatter informasjonen den får om kroppens posisjon fra de ulike sansene våre som motstridende.

Vanlige symptomer

Ordet svimmelhet er en generell beskrivelse av et symptom som oppleves svært individuelt fra person til person I medisinsk språk bruk skiller vi språklig mellom svimmelhet og vertigo:

Svimmelhet er en følelse de fleste av oss har opplevd. Man føler seg ustabil og ustø, og opplever en gyngende og vaklende følelse. Mange føler seg ør i hodet og det svartner for øynene.

Vertigo er en mer intens og kraftigere opplevelse av at enten omgivelsene eller en selv roterer; en karuselliknende følelse (gyratorisk vertigo). Andre opplever en gyngende følelse som om man er om bord på en båt (nautisk vertigo).

Årsaker til svimmelhet

Balansen din er avhengig av sanseinformasjon fra øyne, balanseorganer og kroppens muskler og ledd. Svimmelhet kan derfor være et symptom som kan ha mange forskjellige årsaker. De fleste årsakene til svimmelhet er heldigvis ufarlige. Dersom svimmelheten din ledsages av symptomer som hørselstap, kraftig øresus, synsforstyrrelser, feber, kraftig hodepine, hjertebank, brystsmerter eller pustevansker, bør du kontakte lege for å utelukke underliggende sykdomstilstander.

Balansesentrene i hjernestammen og lillehjernen:

Her registreres og samordnes all informasjonen fra sanseorganene. Så lenge balansesentrene fungerer og får tilstrekkelig informasjon fra sanseorganene, har vi en følelse av å være i likevekt. Feilfunksjoner og sykdomstilstander i ett eller flere av disse systemene, kan derfor gi opphav til svimmelhet.

Synssansen:

Synssansen er svært viktig for balansen. Dette merker du godt dersom du forsøker å holde balansen med lukkede øyne. Motsatt blir du ofte mindre svimmel og får bedre balanse hvis du fester blikket på et fast punkt, f.eks horisonten når du er om bord i en båt. Hvis du har vært i en simulator har du opplevd hvor mye synsinntrykk betyr for balansen.

Balanseorganene:

Disse sitter i det indre øret og kalles for labyrinten. Fra labyrinten går balansenerven inn til hjernestammen. De vanligste problemene her er: - Krystallsyke (Godartet stillingssvimmelhet eller BPPV): Det kan dannes krystaller inne i labyrintens bueganger som skaper falske signaler om at det går rundt. Kommer ofte akutt og gir kraftige svimmelhetsanfall når en skifter stilling. Anfallene ledsages av noen karakteristiske små og nesten umerkelige rykninger i øyemuskulaturen som kalles nystagmus. Kan ofte behandles enkelt, trygt og effektivt med Epley's manøver som de fleste kiropraktorer behersker.

 •  Betennelse på balansenerven (Vestibularisnevritt): Kan komme i forbindelse med virusinfeksjon fra for eksempel hals, bihule eller øre. Symptomene her kan være mer konstante og ikke så avhengige av hode- eller kroppsposisjon. En betennelse på balansenerven vil oftest forsvinne av seg selv etter 3-6 uker. I svært få tilfeller vil disse symptomene være plagsomme over lengre perioder.

 • Mèniéres sykdom: Er en plagsom og vedvarende, men ikke livstruende form for svimmelhet. Symptomene kommer i anfall med voldsom svimmelhet, lyder i det angrepne øret og hørselstap som øker under anfall. Hørselen vil etter hvert svekkes. Årsaken til lidelsen er ukjent, men sannsynligvis spiller flere faktorer en rolle; bl.a. virus, arvelige faktorer og visse typer allergi eller matvareintoleranse.

Sanseinformasjon fra hud, muskler og ledd:

Dette systemet bidrar til å opprettholde balansen din gjennom en kontinuerlig strøm av tilbakemeldinger fra ledd, sener og muskler i hele kroppen til balansesentrene. Små følenerver registrerer bevegelse og posisjon i alle deler av kroppen og denne informasjonen går inn til ryggmargen og videre til hjernen.

Øverste del av nakken:

Nakken er programmert til automatisk å la hodet følge sanseinntrykk fra syn og hørsel. Ser vi noe som beveger seg i synsfeltet eller hører en lyd bak oss, vil vi automatisk snu hodet for å orientere oss. Nakken er også programmert slik at vi automatisk vender hodet i kroppens bevegelsesretning. Balansesentrene får også hele tiden viktig informasjon fra leddene øverst i nakken om hodets stilling i forhold til kroppen.

Balansesystemet er helt avhengig av korrekt informasjon fra muskler og ledd øverst i nakken. Svimmelhet skyldes ofte leddlåsninger og muskelspenninger øverst i nakken.

Andre årsaker til svimmelhet:

 • Stress, uro og angsttilstander

 • Bivirkninger av medikamenter

 • Sykdommer i sentralnervesystemet

 • Sirkulasjonsproblemer

 • Høy alder

Kiropraktikk og svimmelhet:

Først må kiropraktoren finne ut hvilken type svimmelhet du har. En grundig undersøkelse av nakkens funksjon er alltid nyttig for de fleste pasienter med svimmelhet, da hele eller deler av årsaken til problemet kan ligge der. Kiropraktoren vil da kunne gi deg effektiv og trygg behandling, for å gjenopprette normal funksjon i de deler av nerve-muskel-skjelettsystemet som forstyrrer balanseapparatet. Feilfunksjoner i nakken vil også kunne forsterke andre svimmelhetstilstander, slik at behandling av disse kan være en viktig del av et tverrfaglig rehabiliteringsopplegg ved svimmelhet.

Balansetrening:

Det beste rådet for å forebygge balanseproblemer er aktivitet som stimulerer balanseapparatet. På samme måte som muskulatur, skjelett og ledd er avhengig av aktivitet og trening, må balanseapparatet holdes i aktivitet. Hvis enkelte deler av balanseapparatet er skadet kan andre deler av systemet effektivt trenes opp for å kompensere for dette. Treningen ved svimmelhet har som hensikt å utfordre balansesystemet slik at man får bedret balansefunksjonen. Spesielt ved høy alder er det viktig med bevegelse- og balanse trening. Mange skader og fall skyldes dessverre svimmelhet og kunne vært unngått. Treningen må tilpasses graden av plager. Snakk med din kiropraktor og få gode råd.

Kiropraktisk behandling:

Kiropraktisk behandling søker å gjenopprette normal funksjon i bevegelsesapparat og nervesystem for å redusere smerte, fremme generell helse og gi økt livskvalitet. I behandlingen av den enkelte pasient legges det vekt på å se pasienten i et helhetsperspektiv etter en totalvurdering. Tverrfaglig samarbeid kan være nyttig. Kiropraktoren anvender hovedsakelig hendene i selve behandlingen og bruker en rekke metoder og teknikker for å gjenopprette normal funksjon i ledd, muskler, bindevev og nervesystem:

 • Spesifikk leddbehandling

 • Tøyninger

 • Muskulære teknikker

 • Nevrologiske teknikker

 • Stabiliserende trening

 • Øvelser, råd og veiledning

CLINIC1 

Krystallsyke

Krystallsyke (svimmelhet, øresus, synsforstyrrelser, sliten, nedstemt) rammer cirka 90 000 nordmenn hvert år. Svimmelhet er en følelse av at en selv eller omgivelsene beveger seg uten at det er reelt. Det kan oppleves som svært plagsomt og skremmende, men er sjelden et tegn på alvorlig sykdom. Det er ikke uvanlig hos eldre, men vi skal ikke slå oss til ro med utsagnet «det er nok bare alderen...»

Forklaringsmodellen på Krystallsyke er at kalkkrystaller i balanseorganet (Vestibulær-systemet) samles
på feil sted. Dette forstyrrer signaltrafikken fra balanseorganet til hjernen.

Vi utfører Dix Hallpike test for å identifisere krystaller, og evt Epleys’ Manøver for korrigere for dette.

Se film om krystallsyke ved å klikke her

Vanlige symptomer er

 • Akutt svimmelhet med følelse av rotasjon 

 • Ustøhet

 • Svimmelhet som provoseres frem av hodebevegelser

 • Svimmelheten følges av ufrivillige øyebevegelser (nystagmus). 

Vanlige årsaker til svimmelhet og balanseforstyrrelser er:

 • “ Sykdom i indre øret (virus på balansenerven, krystallsyke, Menièrs sykdom).

 • “ Aldersforandring eller nevrologisk ubalanse i sentralnervesystemet.

 • “ Nakkelåsninger, muskelspenninger i nakke og midtrygg.

Rask effekt. Ca. 50 % av tilfellene skyldes enkle funksjonsfeil i nakke, midtrygg og/eller kjeve/bitt. Da vil de fleste reagere positivt på behandling hos kiropraktor i kombinasjon med massasje. Kjevemuskulaturen vurderes også for eventuell bittskinne. I noen tilfeller vil kiropraktoren henvise til utredning hos øre-, nese-, halslege.

Kiropraktor:

 • “ Nedsatt bevegelighet i nakken og/eller kjevespenninger kan være direkte årsak til svimmelhet.

 • “ Undersøkelse og vurdering hos kiropraktor er derfor en naturlig del av utredningen for svimmelhet.

 • “ Kiropraktor med henvisningsrett til øre/nese/halslege.

Massasjeterapi:

 • “ Undersøkelse, vurdering og opptrening innen balanseproblemer og svimmelhet.

 • “ Behandlingen består av funksjonelle øvelser.

 • “ Legehenvisning ikke nødvendig.


Symptomer for plagen

Svimmelheten beskrives ofte som kraftigere enn svimmelhet pasienten har opplevd tidligere. Noen kan også kaste opp på grunn av svimmelheten. Svimmelheten går stort sett over 10 til 20 sek etter at hodet har sluttet å bevege seg, men provoseres frem med en gang hodet beveges i den provoserende bevegelsen igjen.

Hva kan vi gjøre

Nedsatt bevegelighet i nakken kan være direkte årsak til svimmelhet. Undersøkelse og vurdering hos kiropraktor er derfor en naturlig del av utredning for svimmelhet. Kiropraktoren vil deretter lage et behandlingsopplegg basert på dine plager.

Hva kan du gjøre

Se film ved å klikke her

CLINIC1 

Utbrenthet

Utbrenthet med dens varierende opplevelse og uttrykk er den mest økende diagnosen og sykemeldingsårsak i Norge.

Langvarig stivhet og smerte i ledd og muskler som rygg, nakke, midtrygg og skuldre er ikke uvanlig. Men når dette vedvarer over tid, med smerte i hele kroppen, slitenhet, energiløshet og nedstemthet (depresjon), - har vi en tilstand og en symptomrekkefølge mange kjenner på, og som er en stadig mer vanlig pasienthistorie på Clinic1. Dette er over tid utmattende, og med alle livets psykiske utfordringer i tillegg. Kroppen blir tappet for krefter og satt på prøve både psyke og fysikk. 


«Det er ingen som vet hvor lang en meter strikk er», er ofte vårt svar på hvorfor dette skjer. Konstant og tiltagende stivhet, smerte, ubehag, både fysisk og psykisk, har vi en utrolig evne til å tilpasse oss og å tilskrive normalt. Når du strever med å komme opp av sengen om morgenen, - når det gjør vondt hver gang du reiser deg fra kontorstolen, - når du har kronisk vond/uregelmessig mage, - når du har kronisk hodepine, nakkesmerter og vonde skuldre, - når du gruer deg til hver dag du skal på jobb eller du gruer deg til å komme hjem, - eller du gruer deg til natten, - eller en ny dag. Når du kjenner at ordet utmattelse gir mening, - da har du latt det gå for langt, og det er kun snakk om tid før denne meterstrikken ryker.

Denne pasientgruppen er økende hvor det er avgjørende å se alle sider ved tilstanden. Det gjør vi og belyser alle sider ved tilstanden. De beste resultater oppnås når denne virkelighet synliggjøres. Disse pasientene vil også ha stort utbytte av å øke bevegelighet i muskler og ledd, forbedre sitt kosthold og jobbe med sin mentale helse.

Kiropraktoren jobber med å gjenskape bevegeligheten i muskler og ledd. Gir råd angående daglig aktivitet og bruk av kroppen. Henviser/anbefaler andre terapeuter når det er riktig, og sykemelder fra 20 til 100 % hvis formålstjenlig.

Massasjeterapeuten jobber med å gjenskape bevegeligheten i muskler og ledd, og veileder med øvelser og oppfølgende treningsprogram.